Skip to content
Urine

Urine onderzoek

Ochtend urine opvangen in een potje dat verkrijgbaar is bij de assistente. Het eerste beetje urine uitplassen en dan de urine in dat potje opvangen. Schrijf vooral uw naam en geboortedatum op het potje en geef het voor 11.00 uur af bij de assistente. Zij zal u vragen om nog een vragenlijstje in te  vullen.

 

Hoe doe je dat: een gewassen plas opvangen?

Een schoon potje (urinecontainer) voor het opvangen van de urine kunt u ophalen bij de assistentes.  Gebruik geen schoongemaakte potjes waar bijvoorbeeld crème of voedsel in heeft gezeten. Er blijven altijd restjes achter die onderzoek kunnen verstoren. Vaak gaan dit soort potjes ook lekken, waardoor er opnieuw urine moet worden ingeleverd. Voor een kweek op het laboratorium is tenminste 10 milliliter (ml) urine nodig. Bij het opvangen van een gewassen plas ga je als volgt te werk:

  • Maak de geslachtsdelen schoon, gebruik hiervoor alleen water en een zacht doekje, wrijf niet te hard. Vrouwen: maak de schaamlippen schoon van buiten naar binnen, van voor naar achter. Houd de schaamlippen opzij bij het plassen. Mannen: trek de voorhuid omhoog, maak de eikel schoon, houd de voorhuid omhoog bij het plassen
  • Plas een beetje urine uit in het toilet
  • Plas hierna een deel in het potje
  • Plas het laatste deel weer uit in het toilet
  • Sluit het potje meteen af, schrijf naam en geboortedatum op het etiket

Hoe moet de urine bewaard worden?

Het beste is om de opgevangen urine zo snel mogelijk bij de huisarts of op het laboratorium af te geven. Als dit niet mogelijk is moet de urine in ieder geval in de koelkast bewaard worden, maar niet langer dan 24 uur. Bij kamertemperatuur kunnen aanwezige bacteriën zich snel vermeerderen, vaak al binnen één uur. Daardoor zou een onbetrouwbaar beeld kunnen ontstaan, aangezien deze bacteriën oorspronkelijk niet in die aantallen aanwezig waren.

Ga naar de inhoud